top of page
  • Writer's pictureAles de paper

Sons convertits en històries


Actualment, estic vivint a Varsòvia, fent un voluntariat en una escola de la ciutat. Ja fa dos mesos que soc aquí, però encara em sento una mica desubicada amb la literatura infantil i juvenil i, malauradament, no la tinc gaire present en el meu dia a dia. Per sort, estic envoltada de mestres meravellosos amb idees genials i m'agradaria compartir amb vosaltres una activitat que vam fer a l'escola amb els infants de 12 a 14 anys a la classe d'anglès.


En arribar a l'aula, el mestre ens va dir que escoltaríem una història, però que no seria ni en polac, ni en anglès. No hi havia cap llengua entremig. Només sons. La història consistia en una recopilació de sons que tots junts formaven una història: el so de les passes per un camí amb pluja, una porta del cotxe que s'obre, algú que truca al timbre, el batec accelerat d'un cor, la sirena de policia... Tots vam deduir que era una història de misteri amb un final tràgic (l'últim so era un tret de pistola). Cadascú va apuntar en anglès les accions que havia entès en un full (així repassàvem vocabulari i gramàtica) i, després, vam explicar a la resta quina història havia entès cadascú. Resulta que en algunes escenes tots coincidíem, però en altres tots teníem idees ben diferents. A partir de totes les suposicions, vam concloure amb una història conjunta i fins i tot, ens vam inventar què passava després del final tràgic.


La idea dels sons ens va agradar molt, així que en petits grups vam explicar un conte popular només amb sons. Abans que res, vam elaborar un guió: quines escenes volem interpretar?, quins sons farem i com?, quin material necessitem?, qui farà cada so?... Després del guió ens vam posar a assajar i tot seguit ho vam gravar tot amb el mòbil. Quan tots els grups ho vam tenir enllestit, vam tancar els ulls i vam escoltar les històries de la resta. Com que era contes populars, l'argument ja el coneixíem, però va ser ben graciós escoltar les històries des d'aquesta perspectiva.

L'exercici va agradar a tothom, així que ben segur que el repetirem i crearem més històries!

Sons convertits en històries

Ester Sisó Casabón

31 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page