top of page
  • Writer's pictureAles de paper

Sobre la lectura compartida


Les estones diàries de lectura compartida s’han convertit en el meu moment preferit de la jornada a l’escola. Cada dia, durant quinze minuts, llegeixo una novel·la en veu alta al grup de nens i nenes de 1r al que acompanyo. És una estona breu, però l’aprofitem al màxim.


Un cop acabada la franja del matí, els infants van seient en rotllana i sovint hi ha algú que em diu “Ja t’he preparat un coixí!”. Ràpidament ens ressituem en la història i continuem amb la lectura. El temps passa volant. Quan arriba la referent de l’espai migdia i els he de dir que demà continuem, se sent algun “ooh”. Bon senyal.


Aquest curs hem llegit Pippi Calzaslargas, Les bruixes, El método Chof i darrerament Mofeta i Teixó. Compartir lectures ens ofereix espais per riure, per escoltar-nos, per comentar i per descobrir. A poc a poc, els personatges es converteixen en referents pels infants i van formant el seu imaginari conjunt. Quan llegim com a grup, entrem en un món molt nostre, que anem enriquint col·lectivament a través del diàleg, del silenci, de les mirades... de tots aquells sentiments que afloren quan ens endinsem en una història.


Partint de les lectures també hem representat escenes, hem buscat rimes, hem fet jocs de paraules, un receptari de pocions, hem qüestionat metàfores, hem omplert la pissarra d’habitacions d’hotel, hem mesurat l’aproximació a la gran trepitjada... i sobretot ens hem delectat per tot allò que el text ens transmetia.


Sabem que anem pel bon camí quan tot just hem acabat un llibre i els infants ja pregunten, engrescats, “I ara què llegirem?!”. I jo els miro i se m’omple el cor d’il·lusió, i m’emociono en pensar com la lectura ens arriba a connectar tant.


Júlia Andrei Batista



Lectures esmentades

Dahl, R. (2013). Les bruixes. Estrella Polar

Doyle, R. (2021). El Método Chof. Blackie Books

Lindgren, A. (2020) Pippi Calzaslargas. Kókinos

Timberlake, A. (2020). Mofeta i Teixó. Flamboyant

Recent Posts

See All
bottom of page