![](https://static.wixstatic.com/media/a27d24_8d5aa1f2328e4d8db77d773e68db2eec~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_1393,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/a27d24_8d5aa1f2328e4d8db77d773e68db2eec~mv2.jpg)
“One district, one book” (Un districte, un llibre) és un projecte de lectura compartida de les escoles públiques del districte 742 de St Cloud, Minnesota (Estats Units). Es duu a terme cada curs escolar, durant el mes de febrer, i té l’objectiu de “crear una experiència literària conjunta en la comunitat educativa”, ja que cada família llegeix un mateix llibre en un mateix moment.
Primerament, s’escull un llibre de capítols de literatura infantil. Els llibres són escollits amb cura per professionals del món educatiu per garantir que siguin de qualitat i que tinguin un rerefons per debatre i compartir. Per exemple, el llibre d’aquest curs ha estat Cleo Edison Oliver- Playground Millionaire, un llibre sobre una jove emprenedora plena d’idees creatives. Altres cursos han llegit llibres com Charlie i la fàbrica de xocolata, El mag d’Oz, Matilda, Stuart Little...
A principis de febrer cada família de l’escola i cada docent reben una còpia del llibre, que ve amb un punt de llibre amb el calendari marcat: un capítol cada dia durant tres setmanes. Es tracta d’un projecte relativament fàcil d’implementar, però que requereix finançament per poder proporcionar els gairebé 3.200 llibres necessaris. Per això, el districte compta amb una empresa patrocinadora que varia depenent del curs escolar.
A partir d’aquí...
Les famílies llegeixen i comenten plegades el capítol a casa. Per tal d’ajudar-les, el punt de llibre inclou unes breus orientacions, com buscar un lloc còmode per llegir, relacionar el que es llegeix amb experiències de l’infant... D’altra banda, per a les famílies i infants que ho desitgin, hi ha l’opció d’escoltar el llibre. Cada tarda un docent del districte penja un vídeo llegint en veu alta el capítol d’aquell dia.
I a l’escola...
Cada matí, en els anuncis per megafonia, la directora proposa una pregunta de tipus trivia sobre el capítol llegit el dia anterior. Els infants en parlen a l’aula, escriuen la seva resposta en un paper i el porten a secretaria. El darrer dia es fa un recompte per classes, i el grup que té més respostes encertades guanya un punt de llibre.
El projecte fa vuit anys que es duu a terme i s’ha convertit en una tradició que alumnes i famílies esperen amb il·lusió cada febrer. El projecte té sens dubte un impacte positiu en la comunitat educativa: la iniciativa és motivadora per grans i joves, els llibres són engrescadors pels infants, l’entusiasme per llegir s’enganxa entre companys/es i les famílies gaudeixen llegint plegades i parlant sobre literatura.
Cada curs l’equip docent incorpora propostes de millora. Entenen que cada família té una situació diferent i durà a terme el projecte d’una manera diferent també. Està ens mans dels docents preparar activitats de mediació lectora per dur a terme a l’aula i garantir que tots els infants se’n puguin enriquir. Les preguntes de trivial són motivadores pels infants, però insuficients per aprofundir en el llibre. Els i les professionals de les escoles continuaran pensant maneres de promoure converses més profundes i riques per fomentar l’estima cap a la lectura i contribuir a formar persones lectores i crítiques.
Us animo a llegir més sobre el projecte en aquest enllaç https://readtothem.org/programs/one-district-one-book/about/
Júlia Andrei Batista
Comments