Quina idea de poesia teniu? Quina experiència heu tingut amb aquest gènere? Us ve a la ment algun poema visual?
Durant els meus anys d’estudiant del grau d’educació infantil i primària, vaig tenir la bonica oportunitat de ser educadora a la Fundació Joan Brossa i dur a terme tallers i rutes literàries sobre el poeta, conegut, entre d’altres, per la seva poesia visual.
De la poesia visual se’n pot treure molt de suc: és divertida, en moltes ocasions no cal llegir paraules (i per tant, molt fàcil de treballar a infantil) i, el més important de tot, ajuda a potenciar el pensament crític i creatiu. La Fundació Joan Brossa ha fet i està fent una tasca molt important per al reconeixement de l’obra del poeta. El seu servei de educatiu dissenya rutes literàries i tallers molt participatius en què es convida als infants a mirar la poesia amb uns altres ulls.
Com a educadora, vaig fer tallers a les aules i, també, vaig guiar rutes literàries per tota Barcelona: Ciutat Vella, les Rambles, els Jardins Joan Brossa, el Velòdrom d’Horta… on es poden trobar obres de Joan Brossa al carrer. A les nenes i els nens els encantava sortir de l’aula i gaudir a l’exterior.
“Mireu aquesta lletra. Quina és? Genial! És la A. Ara imagineu-vos que no és una lletra. La girem cap per avall…. La posem de costat… Què podria ser?”. Aquesta era una de les dinàmiques, sovint introductòries. Sabeu la quantitat de respostes que obtenia un cop es deixaven anar? Un coet, un gronxador, un barret, un bec d’ocell, el con d’un gelat, un got, una crossa, una paperera, una muntanya…
Després de conèixer una mica Joan Brossa, era l’hora que es convertissin en poetes i poetesses. Les creacions que sorgien eren espectaculars. Al cap i a la fi, la major indicació era que fessin volar la imaginació ja fos mirant a través del forat de la O, elaborant un poema objecte amb pocs elements o fent un acròstic. Quins i quines artistes!
La conclusió més gran amb la que em quedo d’aquesta experiència és que la poesia es pot viure, es pot imaginar, es pot tocar, es pot mirar… Podem apropar la poesia a les nenes i els nens amb diferents formats perquè així la sentin més propera i divertida. Animo a totes les mestres a indagar i tenir diferents referents literaris, no només els clàssics, ja que així podrem fer propostes que afavoreixin el pensament divergent tot gaudint, realment, de la literatura.
Anna Solé Torralba
Comments