top of page
  • Writer's pictureAles de paper

Mary John


Títol: Mary John


Autora: Ana Pessoa


Il·lustrador: Bernardo P.Carvalho


Traductora: Mercè Ubach Dorta


Editorial i any de publicació: L'Altra Tribu, 2021





 

SINOPSI


La Maria João decideix escriure una llarguíssima carta adreçada al seu amor de la infància, en Júlio. A través d’aquesta carta anem coneixent els inicis de la seva amistat a la placeta, l’especial vincle que els uneix i com n’arriba a ser d’important en Júlio a la vida de la Maria João (o Mary John, com l’anomena ell). Però el sentiment és correspost o només són imaginacions seves? És l’arribada de la Liliana el motiu del distanciament o la seva relació ja estava sentenciada? A través d’aquest escrit, la Mary John anirà plasmant les reflexions, els sentiments que l’acompanyen en aquest moment en què la seva vida està canviant més que mai. I pot ser, el que havia començat com una carta d’amor acaba responent la pregunta més important de totes: Qui és la Mary John?



VALORACIÓ I REFLEXIONS


Mary John és una novel·la juvenil que indaga els primers vincles amorosos en època d'adolescència, les maneres de gestionar-los i totes les llums i les ombres que desperten en qui els viu. Té un tret especial, i és que la novel·la és una carta, de principi a fi, fet que li dona un estil narratiu àgil i punyent. Una carta que escriu la Maria Joao, la protagonsita, al Julio. Al Pirata, com li'n diu ella. Mary John és com li’n diu ell a ella. Però el seu nom real és Maria Joao. Aquest canvi de noms és un simbolisme molt ben trobat de la pregunta que hi ha de fons en tota la novel·la i que tenyeix de ple aquesta època de la vida: una època de crisi i de recerca de la propia identitat. Qui són ells mateixos, i qui son a la ment de l'altre?


L’Ana Pesoa, l’autora, ha creat amb la Maria Joao un personatge femení complex, una noia jove que expressa amb transperència i valentia el seu món intern, que ens comparteix les seves reflexions, els seus desitjos, les seves pors. La carta s'acaba convertint una mica en un diari personal, on es deixa veure tota sencera. Tampoc amaga per cortesia cap sentiment cap al Júlio. Vaje, no es deixa res per dir, en aquesta carta, creieu-me. I així, la seva veu i la seva honestedat t'interpel·la, amb una intenció clara de parlar a l'adolescent que tots hem sigut. A més a més, l’edició és xulíssima, amb el color blau de protagonista pintant il·lustracions a doble pàgina entremig de la història que t'ajuden a recrear les trobades, el lloc on passa tot.


Mary John us farà torn­­­ar a la pell dels vostres 15 anys i als primers desamors, o us serà una companyia i una referent agraïdíssimes si és que els esteu travessant ara. Aneu-la a conéixer i refugieu-vos-hi.


Violeta Caballol Oliva


28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page