top of page
  • Writer's pictureAles de paper

El viatge de Samira


Autora i il·lustradora: Helena Portella Bergés

Editorial i any de publicació: La Garbera Edicions, 2016

Temàtica: Refugiats

 




SINOPSI

El viatge de Samira és un llibre il·lustrat mut que vol arribar a tothom. És un projecte solidari impulsat per Proactiva Open Arms, amb l’objectiu de conscienciar a petits i grans.

Les il·lustracions del conte comparen la vida de dues nenes amb vides totalment diferents. Així doncs, és una història que vol recuperar la visió més humana davant de l’horror que han de viure milers de nens i les seves famílies per a escapar.


VALORACIÓ

Aquest llibre mut ens mostra les vides de dues nenes. Per molt que les il·lustracions siguin semblants, les seves vides són completament diferents. Malgrat l’absència de text, les il·lustracions narren a la perfecció la història de manera molt detallada.

A mesura que vas passant les pàgines, t’adones de la situació privilegiada en què vius. Sovint no som conscients de les altres realitats que hi ha al món, és per això que aquest llibre és tan necessari. Ens aproxima a la realitat dels refugiats d’una manera més propera. El fet de comparar les dues vides provoca que t’adonis de la teva situació privilegiada.

Hi ha una pàgina que em va impactar molt per la seva senzillesa: una nena està en mig d’una caravana de cotxes per anar a la platja. Ràpidament, em va venir en ment els records de la meva infantesa quan m’enfadava des del seient de darrere del cotxe, perquè odiava la caravana. A l’altra pàgina, també trobem gent fent cua, però no marxen de vacances, el seu motiu és ben diferent, estan fugint del país. El cor se’m va encongir, l’acte és ben bé el mateix: esperar, anar a un nou destí; però els motius no.

El final de la història el vaig trobar molt emotiu i, també, és una crida als lectors perquè reaccionin davant d’aquestes tragèdies.


REFLEXIONS

La història és senzilla, però colpidora, perquè sí, això és un conte, però també la realitat de moltes persones. Així doncs, és un llibre ideal per a petits i grans i, si ho llegiu plegats doncs encara millor.

És un molt bon llibre per tenir a la biblioteca de l’escola, ja que és un bon recurs per tractar el tema amb els infants. Ja veureu com de les il·lustracions sortiran moltes preguntes i converses interessants i, ben segur, incitarà als infants a informar-se més sobre aquesta realitat.


Ester Sisó Casabón

21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page