Sona música de fons i obrim la porta de la classe. A fora, una colla de nens i nenes estan impacients per entrar. Apareixem tres maquinistes, amb gorra i ronyonera. Benvinguts al tren de les històries! - els diem - Voleu pujar? I amb un sí unànime comença el viatge.
El Tren de les Històries és un projecte de mediació lectora que vam crear el Roger, la Natàlia i jo, la Violeta, durant l'estada de pràctiques a l'Escola La Maquinista, a Barcelona. Pren forma d'Aprenentatge Servei i per tant té un impacte més enllà de l'aula de referència, en aquest cas s'adreça a tots els infants de 1r a 6è de primària. Pretén donar resposta a la necessitat de visibilitzar bones obres literàries i mediar-les de manera activa i organitzada per tal que els i les alumnes desenvolupin el gust per la lectura i esdevinguin lectors en una comunitat que valora i conviu amb la literatura.
Amb aquesta intenció, el Tren de les Històries està format per tres activitats paral·leles i interrelacionades que busquen mediar de maneres diferents una selecció de 60 àlbums il·lustrats, entre els quals hi ha algunes narracions curtes i llibres híbrids d'imaginació i coneixement. Les obres comparteixen una connexió, a vegades més i altres menys, mimètica a la temàtica del viatge, entès des d'una mirada àmplia. En el nostre cas, va ser el viatge, però la temàtica pot ser canviant, ja que el tren pot transportar tota mena d'històries i seleccions. El projecte comença amb una sessió de presentació de la selecció, segueix amb visites a una exposició fixa que es construeix a l'escola i, simultàniament, es duu a terme l'activitat del llibre de la setmana. Us enllaço aquí el document on podeu trobar una explicació detallada de les activitats, la selecció dels llibres triats i un decàleg que descriu el procés i els passos clau per dur a terme el projecte.
Després d'aquesta aproximació a la forma i el contingut del projecte, m'agradaria ara parlar-vos de l'experiència i l'aprenentatge que vaig viure com a aprenent de mediadora de lectura. Perquè així és com em sentia, ja que era la primera vegada que em posava davant de tants nens i nenes amb la tasca d'apropar-los obres literàries i gaudir-ne plegats. Una tasca importantíssima i no pas fàcil. La selecció de llibres de qualitat va ser, des del principi, un element que donava seguretat a tot el projecte. Una selecció que vam fer a partir de recomanacions de professionals i llibreries especialitzades. Els llibres són la matèria primera, i si aquesta és de qualitat, diversa i cuidada, l'experiència literària té moltes més possibilitats de ser també així, de qualitat i enriquidora.
Vam anar aprenent a relacionar-nos amb els llibres i també entre nosaltres com a mediadors, ja que fèiem les sessions els tres junts. Vam constatar com era de positiu oferir la mateixa selecció a diferents edats, adaptant els llibres que ressaltàvem i explicàvem, però donant l'oportunitat a tots els infants d'apropar-se a totes les obres. Algunes eren atractives per a tots, alguns atreien una majoria de petits però també a alguns infants més grans, o al revés, i era molt interessant veure les diferents maneres en quèhiinteraccionaven. Cada llibre va trobar un nen o nena a qui va cridar l'atenció, i a la inversa. Així doncs, vaig poder veure com oferir diversitat i no classificar la selecció per edats és una oportunitat perquè lectors amb gustos, interessos i recorreguts diferents puguin trobar obres que els captivin, i per tant perquè més nens i nenes tinguin una experiència lectora positiva.
Per altra banda, el projecte va suposar un gran aprenentatge per mi pel que fa a la manera d'explicar i parlar dels llibres. Vaig descobrir-me en el rol de mediadora literària, i vaig sentir el poder que té la literatura per conèixer-nos, aprendre i gaudir plegats amb els infants. Els llibres ens van oferir l'oportunitat de jugar, riure, sorprendre'ns, fer-nos preguntes... estones i converses on la literatura és quelcom viu, on aprenem a gaudir-la i estimar-la. Estones que tenen un valor immens en la nostra tasca educativa de formar persones més crítiques, creatives i lliures.
L'avaluació i el feedback que en vam fer alumnes, mestres i nosaltres mateixos va ser molt positiva. Amb aspectes a millorar, el considerem un projecte que va aconseguir captar l'atenció de molts infants i adults de l'escola i situar la literatura en un espai viu on gaudir-ne i parlar-ne. Aquesta primera experiència, per tant, dóna valor al projecte per poder replicar-se, entenent-lo com una de les moltes peces de l'engranatge que cal construir a les escoles per formar lectors.
Us animo a treballar plegades per aconseguir-ho, i si en teniu l'oportunitat, a ser vosaltres les maquinistes del tren de les històries!
Violeta Caballol Oliva
Comments