top of page
  • Writer's pictureAles de paper

Educar en l'admiració


Educar en l'admiració

Autora: Catherine L'Ecuyer

Traducció: Emma de Porrata-Doria Botey

Editorial: Plataforma Editorial, 2012 (primera edició)

 

SINOPSI:

Com podem aconseguir que un nen —i, més endavant, un adolescent— sigui capaç d’estar-se quiet observant amb calma el seu voltant, capaç d’esperar abans de tenir, capaç de pensar, amb motivació per aprendre sense por de l’esforç? Avui dia, els nens creixen en un entorn cada vegada més frenètic i exigent, que, d’una banda, ha fet que la tasca d’educar sigui més complexa, i, de l’altra, els ha allunyat de les coses essencials. De cara al seu èxit en el futur, creiem que és necessari programar-los per a un munt d’activitats, que els aparten de l’oci de sempre, del joc lliure, de la naturalesa, del silenci, de la bellesa. La seva vida s’ha convertit en una veritable cursa per saltar etapes, cosa que els allunya cada vegada més de la seva naturalesa. Hi ha molts nens que s’estan perdent el millor de la vida: descobrir el món, endinsar-se en la realitat.

Educar en l’admiració és replantejar l’aprenentatge com si fos un viatge que neix a l’interior de la persona, una aventura meravellosa facilitada per una consideració profunda del que reclama la naturalesa del nen, com ara el respecte de la seva innocència, els seus ritmes, el seu sentit del misteri i la seva set de bellesa.


VALORACIÓ I REFLEXIONS:

Les paraules de Catherine L'Ecuyer m'han acompanyat durant una setmana en els viatges en metro de casa a l'escola i de l'escola a casa. He de dir que tots els llibres de temàtica educativa m'interessen i els gaudeixo, però aquest l'he gaudit més que cap altre. L'Ecuyer explica amb senzillesa temes complexos i interessantíssims com són l'educació dels infants tant a l'escola com a casa. Tot i haver-les escrit fa quasi 10 anys, les seves reflexions basades en la pròpia experiència i articles científics m'han semblat més properes i reals que mai. Moltes de les situacions exposades i exemples al llarg del llibre m'han fet pensar en algun infant o altre, o en diversos alhora, i he pogut entendre el perquè de la seva inquietud, nerviosisme, impaciència o apatia, en alguns casos.

Com a mestra, sempre estic pensant en com motivar l'alumnat perquè tinguin ganes d'escriure, d'aprendre això o allò altre i, a vegades, em resulta veritablement un gran repte. Per contra, sabem que els nens petits no necessiten que els motivem a priori. Tal com explica l'autora, els infants tenen un sentit de l'admiració molt considerable i sorprenent davant les coses quotidianes que els envolten, aquest és el seu motor intern que els porta a descobrir el món. Llavors, la pregunta que em faig és: per què hi ha tantes criatures i adolescents que han perdut la seva capacitat per admirar i sorprendre's?

Si aquesta pregunta també et ressona, o tens ganes de saber com educar perquè els infants no perdrin aquesta capacitat innata de voler descobrir el món que els envolta, no et pots perdre aquesta lectura. Catherine L'Ecuyer parla de les conseqüències de la sobreestimulació i com evitar-les. Parla de la importància del contacte amb la natura, del silenci, de la bellesa, del misteri, del joc lliure i dels límits, entre altres temes que no et deixaran indiferent.


"Els nens tenen la clau de la felicitat:

viure amb intensitat i admiració cada moment del present".

Maria Milian






22 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page