top of page
  • Writer's pictureAles de paper

Coeducació i literatura

 

El 25 de setembre vaig assistir a la primera edició del taller d'Aprenent x Educar "En parlem? Taller de sexualitat i gènere per a educadores i educadors", a càrrec de l'Anna Solé Torralba i l'Olga Gómez López.

En el taller es van posar a la taula alguns conceptes que tota educadora ha de tenir presents: coeducació, gènere, identitat, orientació sexual...

Segons l'Institut Català de les Dones, "Coeducació significa un canvi de valors i pràctiques profund cap a un model d'ensenyament – aprenentatge que, reconeixent el valor de la diferència i diversitat humanes, promou la igualtat de condicions, oportunitats i possibilitats entre els infants independentment de la identitat, expressió de gènere i preferència sexual."

 

A l'aula la coeducació ha de ser-hi present i les mestres ens hem de formar, hem d'escoltar i hem de treballar per poder promoure la igualtat de condicions, oportunitats i possibilitats entre els infants independentment de la seva identitat, el seu gènere i la seva preferència sexual.

Això també implica fer una revisió profunda de tots els materials que utilitzem a l'aula. Alguna vegada ens hem parat a pensar si els llibres que tenim a l'aula es basen en els rols de gènere o si perpetuen els estereotips marcats per la societat? Hem d'oferir als infants recursos adequats, que mostrin diversitat en les relacions interpersonals i afectives i en els models familiars.

En el taller, l'Anna ens va oferir un gran ventall de llibres tant per a infants com per a mestres. Des de llavors n'he pogut llegir alguns i aquí us els recomano:

Per a infants

- Vermell: història d'una cera de colors, de Michael Hall: un àlbum il·lustrat que tracta sobre les etiquetes que se'ns imposen.

- Paraules d'amor de tota mena, de Miquel Pujadó i Cristina Zafra: en el llibre es fa una recopilació de tota classe de paraules d'amor

- Explica-m'ho: 101 preguntes fetes per nens i nenes sobre un tema apassionant, de Katharina Von Der Gathen i Anke Kuhl: un llibre ideal per parlar de sexualitat amb els infants i respondre els seus dubtes

- Julia, la niña que tenía sombra de chico, de Christian Brual, Anne Galland i Anne Bozellec: explica la història d'una nena peculiar però que la seva família voldria que fos més com una nena...

- Contes de bona nit per a nenes rebels 1 i 2, d'Elena Favilli i Francesca Cavallo: aquests llibres han fet la volta al món per explicar la vida de totes aquelles dones que mai ens van ensenyar a l'escola.

- Los hombres no pegan, de Beatriz Moncó i Mabel Piérola: a vegades pot ser feixuc parlar de violència masclista a l'aula. En aquest conte un nen ens explica què és el que veu a casa.

Per a educadors i educadores

- Coeducació, aposta per la llibertat, de Marina Subirats

- Coeducar a l'escola infantil. Sexualitat, amistat i sentiments, de Xabier Iturbe

 

Per acabar, també podeu donar un cop d'ull a aquests recursos en línia on trobareu més llibres no sexistes i coeducatius:

- La mochila violeta: La Diputación de Granda ha editat una guia de lectura infantil i juvenil coeducativa on podeu trobar una pila de llibres per a totes les edats.

- Siete rompecuentos para siete noches: Guia didàctica on trobareu contes tradicionals transformats en contes no sexistes.

I tu, quin llibre ens recomanes per ampliar la llista?



Ester Sisó Casabón

64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page