![](https://static.wixstatic.com/media/91c103_b85646ae573b401da1bbbdf56370aead~mv2.jpeg/v1/fill/w_980,h_1307,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/91c103_b85646ae573b401da1bbbdf56370aead~mv2.jpeg)
A l’escola, una mestra va organitzar un taller d’animació lectora per a tot el claustre basat en el llibre Sense paraules: sis tallers de lectura d’àlbums sense mots per a totes les edats, d’Emma Bosch. Vaig trobar molt interessant el missatge que es desprenia del taller: un àlbum il·lustrat, encara que no tingui paraules, també s’ha de llegir. Per tant, no és cert que els llibres sense paraules siguin només per a pre-lectors. Les imatges parlen i cal pensar per saber què ens diuen.
Així doncs, el llibre de l’Emma Bosch proposa sis tallers que giren al voltant de diverses temàtiques:
I. La caputxeta: àlbums sense paraules que versionen històries
II. Històries sense fi: relats circulars que no tenen ni principi ni final
III. Viatge cap endavant i cap enrere: narracions creades a partir de zooms
IV. Com les formes es transformen: relats que es basen en metamorfosis formals
V. Moltes històries alhora: àlbums corals que expliquen simultàniament múltiples narracions
VI. Com creixen les ciutats: narracions en que es constaten els efectes de l’acció humana en l’espai
Cada temàtica engloba diversos àlbums il·lustrats que sembla que hagin estat creats expressament per als tallers que l’Emma proposa. Tots ells parteixen d’una lectura detinguda, una relectura, una lectura compartida i de la creació d’imatges. És a dir, són tallers lingüístics amb una concreció plàstica. Són imprescindibles la participació activa dels lectors i lectores i generar una conversa que fomenti la indagació.
Per poder posar en pràctica les propostes que explica el llibre cal, primer, tenir els àlbums il·lustrats que conformen la temàtica i, segon, disposar del material que es requereix per poder desenvolupar les propostes amb els infants. Bé, doncs el taller que es va organitzar a l’escola va ser d’allò més interessant perquè la mestra que l’organitzava prèviament havia fet la feinada de buscar tots els àlbums il·lustrats i de crear i agrupar tot el material pertinent. Ara tenim a la biblioteca de l’escola les sis propostes dins de sis capses, totes les mestres som lliures d’agafar-les per dur-les a terme amb els grups classe. És una gran sort poder disposar d’aquest tipus de material a la biblioteca de l’escola!
Maria Milian
Comments